Norrköpings Akvarier

 

 

Kopia  av lövenkanin.jpg

Dvärghamstrar härstammar vanligen från både sandiga ökenliknade och gräsbevuxna stäppområden.  Tama former förekommer i flertal färger samt pälstyper. För att klara av den både hetta, kyla och torka som förekommer, gräver den underjordiska gångar och bohålor.  För kommande svåra tider hamstrar den sin föda dit. Dvärghamstrar kan hållas parvis om buren är tillräckligt stor, men man måste vara förberedd på konflikter. Normalt är de nattaktiva.

 

En rymlig och rymningssäker bur uppskattas av hamstern. Täck botten med burspån eller miljöströ.  Använd inte tidningspapper som kan vara giftigt.  Normal rumstemperatur duger bra. En skål med fin ökenliknande sand bör finnas till hands, för att hålla pälsen i trim.  Leksaker i form av byggbara rörsektioner som bogångar och klättermöjligheter roar både dvärghamster och barn, även ett motionshjul uppskattas. Håll bur och inredning ren, det ökar både din och djurens trivsel.

 

Maten består av olika sorters frön, frukter, grönsaker och animalier. Lämpliga hamsterfoder-blandningar finns färdiga att köpa i zooaffärer. Fröstänger (krackers) kan ges som godis och håller tänderna i trim på ett naturligt sätt.  Ger man grönsaker bör man förvissa sig om, att dessa ej är besprutade med gifter.

 

Vatten skall alltid finnas tillgängligt i buren, enklast användes dricksflaska. Vitaminbehovet täckes med multivitamin i dricksvattnet. Saltsten skall finnas upphängd i buren. Hamstern vässar gärna sina tänder på bur och inredning.  Detta kan i någon mån undvikas om träbitar eller gnagträpinnar fästas på buren för detta behov.  

 

Någon vuxen person skall alltid ha ansvaret för djuret, detta djurägar-ansvar kan inte åläggas barn.  Små barn som ej förstår bättre kan ibland stressa djuren till aggressivitet.

 

Honan föder året runt. Ungarna föds nakna och blinda. Ge honan Kalk som fodertillskott för att undvika kannibalism. Efter c:a 4 veckor kan ungarna klara sig själva. 

 

Övriga frågor: Kontakta oss.     Vid sjukdom: Veterinär. 

 

Skötselregler: Jordbruksverket

Textruta: Roborovski´s DVÄRGHAMSTER

Text: Nils Gunnar Nilsson

Roborovskis Dvärghamster

 

 

 

Ursprung: Mongolier / Norra Kina

Storlek: c:a 8 cm

Vikt: ca 30 gram

Beräknat ålderslpann: 2-3 år.

Enstaka exemplar kan bli äldre.

Phodopus roborovskii