Norrköpings Akvarier

 

 

Kopia  av lövenkanin.jpg

LAND EREMITKRÄFTA             

  HERMIT CRAB                                                                        

 

Eremitkräftan är definitivt ingen eremit, då den i

naturen kan förekomma i stora flockar.  Aktivast

i skymningen efter regn. Gillar inte sol utan håller sig gömda under dagens ljusare timmar. Vild förekommer den nära kusten i tropiska områden. 

 

Föds i havet innan de kommer upp på land. De

bor i ett lånat snäckskal, som ger dem skydd mot överfall. Trevliga lättskötta husdjur, som dock kan nypas med sin stora klo, men vanligtvis är de mycket fridsamma när de lärt känna sin ägare.

Storleken kan variera från någon cm till mer än 10 cm. Eremitkräftor kan bli mycket gamla kanske upp mot 100 år. De växer under hela sin livstid och måste ömsa sin hud (skal) när de växer.

Var noga med att hålla en hög luftfuktighet under ömsningsperioden, annars kan de inte bli av med sin gamla hud, med död som följd. Ömsningen föregås av aptitlöshet och seghet.

Eremitkräftan lämnar snäckskalet vid ömsningstillfället och gräver ner sig i det fuktiga bottenmaterialet, ibland ett par dygn tills nya huden har mognat, därefter söker den ett större snäckskal som passar.

 

Eremitkräftor förvaras i terrarium lämpligen vid en temperatur mellan 23-28 grader, med hög luftfuktighet. Bottenmaterialet kan bestå av fin sand eller barkströ. 

 

Badvattenskål med färskvatten och en skål med saltvatten bör erbjudas. Gömställen och grottor uppskattas. Växter förhöjer utseendet på terrariet, men dessa ätas tyvärr av kräftorna. Plastväxter fungerar bättre. Spraya  flera gånger per vecka med en blomsterspruta för att bibehålla den höga luftfuktigheten.

 

Ett bra sätt för att undvika uttorkning, är att bada dem varje dag i vattenskålen. De kryper efter en stund ur skålen, men har då fuktat sin kropp.     Eremitkräftorna har möjlighet att andas med gälar eller att ta upp syre genom bakkroppen.    De kan hållas flera tillsammans, vanligtvis spelar olika storlekar ingen roll.

 

Stridigheter förekommer, men vanligen är det konflikter om bästa snäckskalet.   Det är bra om det finns några reservsnäckskal att välja på.

 

Aptitlöshet och seghet kan bero på låg temperatur eller för torr luft.   Eremitkäftor är inte kinkiga med födan och äter nästan allt.  Har man ej tillgång på fullvärdig färdigblandad Hermit-mat, som innehåller alla livsviktiga mineralämnen  och vitaminer, bör man ge kalk utan vitamin och multivitamin som kosttillskott.

 

Myror och småinsekter, flugor o.d. bör inte finnas i terrariet då dessa kan skada. Håll terrariet rent.

 

Övriga frågor: Kontakta oss.

 

Text och foto: Nils Gunnar Nilsson

Eremitkräfta

Coenobita spec