Norrköpings Akvarier

 

 

Kopia  av lövenkanin.jpg

     SKÄGGAGAM         

    Pagona vitticeps

Ursprung Australien.    

 

Habitat: Öken och skogsmiljö.

 

Storlek vanligen 45-50 cm.

 

Beräknad ålderspann 5 -12 år, men enstaka exemplar kan bli äldre.

 

Allmänt: Denna ödla har blivit en mycket populär terrarieinvånare, då den är relativt lättskött och härdig om man sköter den efter dess behov. Den är alert och nyfiken. Vuxna djur bör endast hållas tillsammans om tillräckligt med plats kan erbjudas för att bilda egna revir.

 

Terrariet inredes till öken eller stäppmiljö. Bohåla eller grotta kan byggas av naturkorkbark. Skäggagamer tycker om att klättra, samt att ligga och sola. Klätterträd och några stenar är bra som dekoration. Levande växter kan vara svårt att ha eftersom de ätes eller grävs upp, men det finns konstgjorda som ger skydd och är dekorativa.

 

Bottenmaterial av fin sand är att föredra.

 

Belysning skall vara tänd på dagen (11-13 timmar) och släckt på natten. UV (Ultra Violett) ljus behövs, med fördel användes lysrör med låg UV-halt och bra blandning av både uva och uvb, som är tänt hela dagen.

 

Temperatur: Skäggagamen är som övriga reptiler växelvarm och måste tillföras värme. Det skall finnas olika temperatur zoner mellan 22-38 grader. Dock aldrig lägre än 28 grader på varmaste stället. Kontrollera med termometer!

 

Värme: För att värma upp terrariet kan värmematta eller värmekabel användas. En värmelampa kan vara tänd dygnet om, men den blir ofta het, så djuren bör skyddas mot brännskador

 

Utfodring: Unga och nyanskaffade djur erbjuds mat dagligen, när dom äter bra och är i god kondition matas dom 3-5 gånger i veckan. Vuxna 2-4 gånger / vecka.

 

Maten består av insekter, maskar, blad och frukter. Syrsor, mjölmask och zophobas, samt bönor, majs, ärtor, morot, sallad, maskrosblad, blommor och groddar ätes vanligen med god aptit.

 

Djupfryst zophobas, pinkis (musungar) kan efter upptining erbjudas som omväxling. Foderpellets är bekvämt att ge som omväxling och vid semester. Undvik ensidig utfordring.

 

Foderdjuren får inte vara större eller längre än bredden på ödlans huvud.

 

Varning: Då ödlan är mycket glupsk, kan den av misstag svälja för stora foderdjur. Detta medför troligen att foderdjuret när det kommer ner i magen trycker mot nervbanorna i ryggraden, vilket kan förorsaka en förlamning av bakkroppen, som ofta slutar med dödlig utgång.

 

Vitaminer och kalk: Är livsviktigt men skall ges i måttliga mängder. Vid utfodring bör maten prepareras med vitaminiserad kalk t.ex. Reptivit, samt erbjudes med fri tillgång till kalk utan vitamin i skål.

 

Vatten: Erbjud en låg och vid skål där den även kan bada vid behov. Skäggagamen tillgodogör sig vätska från växter och grönsaker, ibland slickar den vattendroppar från blad. Spraya ibland lite ljummet vatten på inredning. Är man osäker på att ödlan fått i sig tillräckligt kan man droppa lite ljummet vatten på ovansidan av huvudet, då brukar den slicka i sig det den behöver.

 

Tänk på att små barn som kan stoppa fingrarna i munnen, ej ska hantera skäggagamer utan närvaro av vuxna.

 

Övriga frågor: Kontakta oss.   Vid sjukdom Veterinär.

Textruta:

Text: Tonny Nilsson och Nils Gunnar Nilsson

Skäggagam